Ali ste vedeli?

Zastavo lahko izobesimo že dan pred praznikom in spustimo dan po prazniku.

Zastavo lahko izobesimo tudi izven določenih datumov / praznikov.

Vzgojno-izobraževalni zavodi morajo imeti stalno izobešeno zastavo Republike Slovenije.

Zastava je lahko stalno izobešena za označevanje poslopij, v katerih so sedeži ministrstev ali drugih državnih organov in organov lokalne skupnosti.

Ladja mora spustiti zastavo na pol droga ali sohe oziroma jambora ali jadra ob dnevih žalovanja.

Ladja mora spustiti zastavo na pol droga ali sohe oziroma jambora ali jadra ob dnevih žalovanja, če kdo na njej umre – do njegovega izkrcanja na kopno.

Ladja mora spustiti zastavo na pol droga ali sohe oziroma jambora ali jadra ob dnevih žalovanja, če prevaža mrliča – medtem, ko ga vkrcuje in izkrcuje z ladje.

Zastava Republike Slovenije je bila prvič javno dvignjena 26. junija 1991 na ljubljanskem Trgu republike, kjer je potekala osrednja državna proslava, na kateri je Slovenija slovesno razglasila svojo samostojnost.

Dan slovenske zastave je spomin na 7. april 1848, ko je slovenski domoljub Lovro Toman prvič izobesil slovensko zastavo na Wolfovi 8 v Ljubljani.

Grb Republike Slovenije strokovno ne spada v kategorijo grbov, ampak ga uvrščamo med embleme, ker ne upošteva pravil heraldične teorije.

Ali ste vedeli, da je priporočljivo osvetliti tiste zastave, ki jih puščamo izobešene tudi čez noč?

Zastava, ki jo spustimo na pol droga, je lahko znižana tudi za zgolj 1/3 višine droga, če tako veleva konstrukcija postavitve droga.

Zastavo zlagamo na dva načina:

Zlaganje slovenske zastave
Zlaganje slovenske zastave

Na ladjah uporabljamo zastavo Republike Slovenije v razmerju 2:3, na čolnih pa 1:2.

Slovenska zastava je bila prvič izobešena 7. aprila 1848 na današnji Wolfovi ulici 8 v Ljubljani.

Marko Pogačnik je leta 1991 oblikoval grb Republike Slovenije kot kozmogram (grško: zapis celote) in vanj vključil genski zapis Slovenije.

Več o tem na spletni strani Slovenia.si.

Pri srečanju z ladjo vojne mornarice Republike Slovenije mora ladja pozdraviti z enkratnim počasnim spuščanjem zastave na tretjino višine droga ali sohe oziroma jambora ali jadra.

Mednarodno sprejeto pravilo o spoštovanju zastave prepoveduje uporabljati zastavo za prekrivanje kipov in spominskih plošč ob otvoritvenih in podobnih slovesnostih.

Če zastavo izobesimo na pol droga, jo najprej povlečemo do vrha, nato na 2/3 ali 1/2 višine. Ko jo spuščamo, jo znova dvignemo do vrha, nato spustimo.

Zastav, ki so vpete v stilu jambora, se ob žalovanju ne izobeša na pol droga, ampak se jim dodajo črni trakovi.

Če imamo več drogov z zastavami skupaj in če izobesimo zastavo Republike Slovenije na pol droga, moramo tudi ostale ali pa jih odstranimo.

Izobesi-zastavo.si

Spletno mesto je pobuda društva Heraldica Slovenica, čigar cilj je predstavitev osnov rokovanja z zastavami, hkrati pa spodbujanje pravilnega in zakonitega izobešanja zastave Republike Slovenije, najvidnejšega simbola države.

Izvedbo ter delovanje portala je omogočilo podjetje Domdesign®.

Pravno obvestilo | Varovanje osebnih podatkov

Grboslovno in zastavoslovno društvo Heraldica Slovenica 
Tugomerjeva ulica 10, 1000 Ljubljana

pisarna@heraldica-slovenica.si
www.heraldica-slovenica.si
+386 41 597 821