Blog Izobesi zastavo

Novosti, zanimivosti in podrobnejše branje

slika_1.png

Domovinska zavest se kaže tudi v dostojno nameščeni zastavi in njenem nosilcu

Avtor: Jakob Novak* in Matija Kenda

V kolikor se hočemo poistovetiti z osnovnim državnim simbolom, ki ga zastava predstavlja, mora biti ta dostojno nameščena in vzdrževana. To je večkrat zanemarjen vidik v kontekstu simbola in njegovega rokovanja. Ko zastavo nameščamo, moramo v prvi vrsti poskrbeti za primerna tehnična sredstva, ki bodo najvišjemu državnemu simbolu resnično dala pravi pomen. Le s tem na pravilen način spodbujamo domoljubje in pripadnost, ki se kaže tudi v skrbi za okolico in njen videz.

icv29_pasica_1920x360_1.0.png

Mednarodni kongres zastavoslovja bo v Ljubljani leta 2021

Avtor: Aleksander Hribovšek

Mednarodni kongresi zastavoslovja so organizirani vsaki dve leti in pomenijo vodilni forum za izmenjavo idej in informacij o zastavah, simbolih in sorodni materialni kulturi. Pomagajo nam razumeti in razložiti kulturno, družbeno in politično organizacijo družbe nekoč in danes. Teh kongresov se kot edini slovenski partner federacije (International Federation of Vexillological Associations) udeležuje Društvo Heraldica Slovenica, ki aktivno sodeluje s svetovnimi združenji že od leta 1993.

Tribarvnica/trobarvnica

Je pravilneje trobojnica, tribarvnica/trobarvnica ali trikolora?

Večkrat se pojavlja in zastavlja vprašanje, kako pravilno poimenujemo tribarvne zastave. Pojavljajo se trije izrazi, ki so po besedotvorju zloženke: trobojnica, tribarvnica in trikolora. Uporaba sicer ni tako pereča med laično javnostjo, medtem ko je v strokovni in ljubiteljski zastavoslovni sferi večkrat predmet spotike in današnjega jezikovnega purizma ter tudi predmet političnega/ideološkega diskurza. V nadaljevanju bomo zato pojasnili te izraze z zgodovinskega in etimološkega vidika in poskusili ugotoviti in priporočiti, kateri izraz je najbolj ustrezen z današnjega vidika.

Avtor: Matija Kenda

Izobesi-zastavo.si

Spletno mesto je pobuda društva Heraldica Slovenica, čigar cilj je predstavitev osnov rokovanja z zastavami, hkrati pa spodbujanje pravilnega in zakonitega izobešanja zastave Republike Slovenije, najvidnejšega simbola države.

Izvedbo ter delovanje portala je omogočilo podjetje Domdesign®.

Pravno obvestilo | Varovanje osebnih podatkov

Grboslovno in zastavoslovno društvo Heraldica Slovenica 
Tugomerjeva ulica 10, 1000 Ljubljana

pisarna@heraldica-slovenica.si
www.heraldica-slovenica.si
+386 41 597 821