Blog Izobesi zastavo

Novosti, zanimivosti in podrobnejše branje

Je pravilneje trobojnica, tribarvnica/trobarvnica ali trikolora?

9. maj 2019

Avtor: Matija Kenda

Večkrat se pojavlja in zastavlja vprašanje, kako pravilno poimenujemo tribarvne zastave. Pojavljajo se trije izrazi, ki so po besedotvorju zloženke: trobojnica, tribarvnica in trikolora. Uporaba sicer ni tako pereča med laično javnostjo, medtem ko je v strokovni in ljubiteljski zastavoslovni sferi večkrat predmet spotike in današnjega jezikovnega purizma ter tudi predmet političnega/ideološkega diskurza. V nadaljevanju bomo zato pojasnili te izraze z zgodovinskega in etimološkega vidika in poskusili ugotoviti in priporočiti, kateri izraz je najbolj ustrezen z današnjega vidika.

Ob slovenskem kulturnem prazniku bogatejši še za nov informativni portal Izobesi-zastavo.si

8. februar 2018

Odgovori na vprašanja, zanimivosti in še mnogo več na novem informativnem portalu Izobesi-zastavo.si, s katerim boste rešili zadrege z izobešanje zastave.

Ste na današnji praznik izobesili zastavo Republike Slovenije? Kako pravilno izobešati zastavo Republike Slovenije? Kakšen je kodeks ravnanja z zastavo? Odgovori na vprašanja, zanimivosti ter še mnogo več na novem informativnem portalu Izobesi-zastavo.si, ki vam bo pomagal ovreči vse dvome glede izobešanja zastave.